livetsbravader.webblogg.se

what a beautiful day

Kategori: Allmänt

Lika bra att skriva det här, så inga missförstånd sker:
Jag tog ett blodprov idag för att jag igårkväll började känna mig krasslig: feber, frysningar/svettningar/ont i muskler osv. 
 
And I got it.
Malaria it is! 
 
Jag har fått medicin och kommer vara på banan igen i sinom tid. Tills dess stannar jag i sängen! Det  är en himla tur att jag har världen finaste Olle som tar hand om mig. 

tanzaniavardagen

Kategori: Allmänt

Här kommer några bilder från vardagen här i bergen.
Hanna och jag innan rollspel på Swahililektionen.
Jag och Julia hänger utanför rummen på en rast.
Olle klippte av mig håret. Ska alltid anlita honom som frisör i framtiden!!
Handtvätta våra kläder för fullt. Ingenting blir aldrig riktigt rent känns det som. Men vad gör det?
 

Festivalhelg

Kategori: Allmänt

Denna långhelg har spenderats i Bagamoyo, 11 timmars resa från Usambarabergen. Vi åkte genom ett vackert Tanzania. Längs vägen såg vi kvinnor och barn gå med tunga föremål balanserade på sina huvuden, vi såg getter och kor som betade fritt, apor som sprang längs floder och fattiga men vackra byar. 

Skratt, svett, konstmarknad, vit strand, jobbiga försäljare, saltigt hår, häftig festival, dricka kokosvatten från färsk kokosnöt, akrobatik, bagamoyovin, afrikanska rytmer, AC-rum på hotellet, lång väntan på maten, öl på stranden, stjärnklart, Poapoas banana shakes = dröm, varmt vatten, kolla på ruiner från 1200-talet, långa bad i havet, snäckletande, coolt tidvatten, presentshopping, sol, brunare hud, 30-graders värme och fint häng. Ja, det är med dessa ord jag skulle vilja beskriva vår helg. Hur har er helg varit?
 
 
 

vardagens marsch avbryts ständigt

Kategori: Allmänt

På 3 dagar kan mycket hända.
Någon gjorde 3 minuter på plankan. En annan tappade förtroendet för någon. Någon klippte av sig håret. Någon har haft filmkväll. En annan har sparkat boll med tanzanier. Någon skaffade en fiende. Någon hittade en vän. Någon är trött på ris och tomatsås. En annan äter gröt. Någon var orolig för några. Någon har haft en dålig dag. En annan fick prata med rektorn. Någon handtvättar sina kläder och hänger upp dom där soporna bränns.  Någon är sjuk. Någon har skaffat praktikplats. En annan har en manchete. 
Och skolan lunkar på. Med läxor, teater och nya ord.
 
Imorgon avbryts denna vardag med en resa till kuststaden Bagamoyo. Där kommer det vara kulturfestival hela helgen med människor strömmandes från världens alla håll och kanter. Det ser vi framemot! 
Här kommer en märklig bild på en get från förra helgens äventyr: Tanga! Mitt hjärta brister när jag ser sådant.
 

bläckfisk, grottor och två saknade till havs

Kategori: Allmänt

Det är söndag. Imorgon kör skolan igång som vanligt klockan 8.30. I skrivande stund sitter vi hemma på universitet igen, efter en resa till Tanga, kuststad nära Kenya. Vilken helg!! Vi började fredagen med 5 timmars lång resa, vi kom fram till ett mörkt Tanga med rikting åt endast ett håll: MAT. Efter fem timmars skumpig, svettig och hetsig bussresa på en Public buss utan AC var man ganska trött. Alfred och Dennis (två lärare som var med från skolan) tog oss till en restaurang vid hamnen. Det var väldigt varmt i jämförelse med de kalla bergen. Jag åt grillad bläckfisk med världens godaste fruktfat till och Olle åt grillad hamburgare. Känslan av sätta tänderna i något som inte var ris går inte att beskriva. Vi njöt till fullo och gick sedan till ett häftigt utehak. Det var en blandning mellan fotbollsbar/diskotek/klubb/biljardpingisställe/utebar och många kategorier människor var samlade. Hemlösa, haltande och smala katter sprang vid våra fötter. Uppiffade tjejer dansade till afrikanska rytmer. Vi satte oss och tog oss en varsin Savanna men bestämde oss efter ett tag för att ta oss hem till hotellet. 

Lördagen bestod av en flytt till ett annat hotell, Inn by the sea. Som man förstår via namnet låg det alltså precis vid havet!! Så vackert! Vi solade, badade och åt god mat till både lunch och middag. (Jag ursäktar att mitt inlägg handlar så mycket om mat, men med förstoppning fem dagar, diarre en dag, förstoppningar fem dagar, diarre en dag var det väldigt NICE att få en balanserad mathelg och därmed en pyttechans att få igång magen som vanligt igen). Vi avslutade kvällen på restaurangen där vi hade ätit grillad fisk. De hade en egen strand som 8 av hängde på. Vi hittade coola krabbor och drack färskpressad passionsfrukt under stjärnhimlen. Typisk bra kväll. 
Idag började vissa dagen med ett morgondopp i havet, hotellfrukost (inget märkvärdigt) och sol. Klockan 10 hade vi bestämt att bussen skulle gå mot Supermarket (alla ville bunkra upp med kryddor, havregryn, juice och annat gott inför våra måltider i Lusotho) men eftersom vi faktiskt lever i det land som vi gör, kom vi såklart inte iväg i tid. Vi plikttrogna svennar får vara med om mycket väntan här i Tanzania. Det är inte ofta saker händer när det är bestämt. Egentligen borde vi ha börjat fatta det nu. Man kan vara hur seg som helst och ändå hinna före andra. Jaja. Efter en evig väntan kom vi i alla fall iväg. Supermarket var första stoppet. Amboni Grottan var det andra. Kan vara en av de häftigaste/läskigaste naturupplevelsen jag har haft. Vi fick en guidad tur i ett grottsystem som är hela 234 kvadrat kilometer!!!! Grottorna ska ha skapats för 150 miljoner år sedan och har länge varit vattenfyllda, men är idag torra och ett hem för tusentals fladdermöss (popo- på swahili). De används också som en plats för lokalbefolkningens tro, vi fick se skålar med getblod som de hade offrat till deras gudar. Jag tycker det var riktigt coolt att få uppleva känslan av att vara inne i ett berg. Men jag ska inte sticka under stolen med att jag tyckte det var väldigt obehagligt också.
 
5 inte-roliga-saker som har hänt under helgen:
1. Kameran gick sönder (trodde vi)
När vi hade anlänt till Tanga och skulle började fota den vackra omgivningen vid havet så inser vi att kameran är helt död. Alltså en helg utan egna bilder. Dock insåg vi vårt misstag nu: vi hade råkat ha kameran på On hela resan= laddat ur. Ingen skada skedd alltså, förutom att vi inte har några kamerabilder från paradishelgen, just my crappy phone.
2. Har fått tusen myggbett= Malaria nästa?? :(
Även fast vi har haft långärmat på oss, sovit med myggnät, smörjt in oss med myggmedel och allmänt nojjat över myggor så har de jäklarna lyckats äta på våra kroppar. Om jag får feber om en vecka vet jag i alla fall vad det är, malaria. Men förhoppningsvis dämpar Malariaprofylaxet en aning. 
3. Är förstoppad= svullen och ont i magen. 
Same procedure as always. (Ska trycka i mig 2 frukt och fibrer tabletter innan sängdags och hoppas på det bästa.)
4. Förvirrade paret
Även fast vi hade med oss största väskan, med mest saker (till synes i alla fall) till Tanga lyckas vi glömma de mest basic stuff. Tandborste, tandkräm, badbyxor, diarrepiller, frukt&fibrer och bättre kläder var saker som vi hade glömt och som våra fantastiska classmates (TACK ALLIHOPA, vi står i tjänst till er) delade med sig av.
5. Klastrofobi i grottan.
För alla er som har sett Instängd (skräckfilm om ett tjejgäng som utforskar en grotta) så kan jag berätta att miljön i den grotta vi besökte idag hade lika trånga gångar stundtals som i filmen. Jag fick en panikattack när jag skulle krypa, helt omfamnad med sten och helt instängd mellan två andra kroppar. Tur att jag har fina människor omkring mig som tog hand om mig. (Otur att vissa människor i guidningsgruppen är så respektlösa som skrattar och hånar mig på Swahili när jag börjar gråta...)
 
Jaja. Oavsett de fem ovanstående punkterna har helgen varit väldigt fin. Längtar redan tillbaka. Det bästa är att vi ska till Tanga om 3 veckor igen då vi är bjudna på afrikanskt bröllop. IT-snubben på skolan ska gifta sig. SÅ KUL!!!
 

TGIF

Kategori: Allmänt

Nu är det äntligen helg. Som vi har väntat! Det handlar inte bara om att det är skönt att ha fritid utan också om att vi ska till kuststaden Tanga. Vi ska alltså spendera helgen genom att sola och bada i Indiska Oceanen samt ÄTA GOD MAT (=skaldjur)!!! Jag talar för alla när jag säger att det ska bli fantastiskt gott att äta något annat än ris och grönsaksröra. 
 
Men nu ropas det om att vi ska fara så inget vidare långt inlägg vart det... HA DET BRA.

30 days of challenge

Kategori: Allmänt

Vi är ett gäng tjejer som har gått ihop och kör 30 dagars utmaning som ska leda till att vi efter 30 dagar ska kunna klara 250 squats, 5 min plankan och 50 armhävningar från tårna. Låter ju helt sjukt! Just nu är vi uppe på 1 min 30 sek plankan, 7 armhävningar och 75 squats...... Så att, det är en lång väg att vandra. Önska oss lycka till! 
 
Dock är nog den största utmaningen här att inte visa att man tränar. Det är ganska ofint att träna här, då det är många i ens omgivning som kanske inte har tillräckligt mycket med mat för dagen. Ska vi västerlänningar då komma hit och träna bort energi för att få snyggare kroppar? Det blir tyvärr lite fel. Så vi får hålla oss ganska anonyma i vår träning. 
 

en fantastisk upplevelse

Kategori: Allmänt

Nu när äntligen internetet verkar fungera igen vill jag berätta om en häftig upplevelse som hände för några dagarna sedan. Vi har en fotbollsintresserad Adam i klassen som hade fått nys om att det skulle finnas en sportbar påvägen till Lusotho. Liverpool-Astonvilla skulle spela och det ville han inte missa. Mest för att det är roligt att upptäcka nya saker hängde jag och Olle med på en promenad i totalt mörker. Klockan var bara 19.00, men det kändes som nattetid. Promenaden tog säkert 40 minuter innan vi tillslut hittade Staff In, en liten pub i ett litet hus i en pytteby i bergen, med knappt någon el att belysa resterande hus. Det är ungefär 8 personer i lokalen när vi kommer in, matchen har precis börjat. Alla sitter med en varsin Kilimanjaroöl och kollar på den platt-tv som finns längst fram i rummet. Så fort vi går innanför dörren ställer sig nästan alla upp och erbjuder sina platser. Det känns så dumt tycker jag, som att vi, bara för att vi är vita ska vara priviligerade och ha de bästa platserna. Lite försynt sätter vi oss på 3 stolar och på knacklig Swahili beställer Olle och Adam en varsin öl. Jag själv hade tränat, så för min del blev det vatten. Och matchen är i full gång. 
 
Det är många gånger som jag förundras över alla dess olikheter Sverige och Tanzania har i kultur, levnadssätt och tänk. Hur häftigt det är att ramla in i en ny kultur och få lära sig om hur andra människor lever. Men den kvällen insåg jag även hur otroligt lika vi är. Att våra likheter slår över. Vi samlas kring en sport, hejar på samma lag, skriker ut samma frustration när en spelare filmar. En av gästföreläsarna på St Sigfrid sa att "det är viktigt att fokusera på likheterna och sudda bort linjerna kring olikheterna". Att se fotboll tillsammans, var för mig en sådan likhet som fick mig att inse hur lika vi är och hur fantastiskt det är. Om världen bara såg varandra som jämlike istället för "vi och dom" tror jag inte alla dessa konflikter skulle finnas. Vi är skapta av samma kött och blod. Vi är en! 
 
 
 
 
 

inga krafter kvar

Kategori: Allmänt

Att lifta här i Magamba är inte alls som i Sverige. Det är snarare ett naturligt sätt att färdas på. Det är självklart att hjälpa varandra att ta sig till olika platser, eftersom avstånden här är markanta och tillgången till bil inte är säker. Här är en bild på när vi för första gången liftar från Universitetet till Lushoto, en färd på ca 1 mil (som vi tidigare har knatat). Vi fick plats på ett flak som tog oss ner till söndagsmarknaden. Vilken frihetskänsla det var! 

 
Förövrigt är allt halvbra med oss. Vi har magproblem från båda ändarna av kroppen om man säger så. Därför är krafter en bristvara och hemlängtan ett faktum. Längtar tills min och Olles mage har vant sig vid den Tanzaniska bakteriekulturen. Tills dess: Vila, gå på toa, dricka resorb, vila, gå på toa, dricka. 

Valvaka

Kategori: Allmänt

Just nu är det valvaka i Usambarabergen. Politik har var ett hett ämne de senaste dagarna och ikväll får vi se om allas förhoppningar går i uppfyllelse. 
 
 
(Har varit dåligt med internet senaste tiden.) 

jag vill va som duuuuu, det vill jag nuuuu

Kategori: Allmänt

Vaknar upp tidigare än behövligt. Sätter mig utanför våra sovrum och kollar upp mot skogen bakom. Ser 4 av dessa apor vila i träden. 
 

Life is good

Kategori: Allmänt

Vi vaknar upp med detta som utsikt, så fint. 
Såhär ser husen ut som vi bor i, jag och Olle delar tredje rummet från vänster. 

Irente view
Irente view
Irente view
Irente view
Irente view
Irente view
Irente view
Alice, Malin och Felicia, Irente view.
Visst är det vackert?
 
Vi var på utflykt idag till några av de olika praktikplatserna vi kan välja att jobba på efter de första sex veckorna här på universitetet. Barnhemmet som vi besökte var så otroligt mysigt. Mest för de fantastiska små barn som välkomnade oss med lek och stoj. De var så söta och fina allihopa att jag knappt kunde slita mig nrä det var dags att åka vidare. 
 
Irente view var ett stopp på färden med jordens finats utsikt, där tog några en öl och andra vatten och njöt av den fantastiska vyn.
 
Som lunchstopp besökte vi jordbruket Irente Farm som har sitt eget ekologiska mejeri men som också odlar grönsaker och frukter. Maten som vi fick där utklassade ALLT jag tidigare ätit i detta land. Mörkt bröd, olika oster, egengjorda marmelader, grönsaker och frukter som bara smälte i munnen. Alla var ganska glada över att få slippa den annars gluten och kolhydratskost vi äter för en stund och njuta ordentligt. (Men jag ska inte klaga, maten på skolan är väldigt bra! Är bara lite trött på friterat och ris.) 
 
Som avslut på vår lilla tur i bergen så åkte vi till Lushotos marknad. Det är verkligen häftigt att gå på en marknad här med dess liv, färger, frukter, tyger, grönsaker och allt vad man kan tänka sig. Olle och jag kom nöjda och belåtna hem med en hink med färska passionsfrukter (SÅ JÄDRA GOTT) och avokados för cirka 16 kr. 
 
Förövrigt fick jag mitt bagage nyss(!!!!!!!!), en man har suttit 8 timmar till Moshi och 8 timmar tillbaka på en dålig väg för att hämta min väska.. Så otroligt snällt! Jag är så himla glad!! Därför ska jag ta mig en välförtjänt dusch, sätta på mig fräscha kläder, absolut torr och njuta till fullo av tillvaron här. För annat kan man verkligen inte göra! 
 

bagage hittat

Kategori: Allmänt

 

Karibu sana

Kategori: Allmänt

Alla som jobbar här på universitetet är så otroligt gulliga och välkomnande, "karibu sana"- mycket välkommen. Efter 7 timmars sömn fick vi god frukost, och en rundtur på Universitetet i några timmar. Det är så fantastiskt fint. Går runt med en euforisk känsla för att naturen är helt magisk. (kan inte ladda upp bilder pga segt internet).

Tycker förövrigt att det är fantastiskt att introt av dagen började med att vice rektor (tror jag det var) sa att "nu är vi i Afrika, ni Europeer har klockor men vi har bara tid. Så släpp hetsen kring att komma 5 minuter sent hit och dit, här tar man det som det kommer. Vi vet att det blir bra tillslut men vägen dit behöver inte vara den snabbaste." Och det är väl lite så jag får tänka kring mitt försvunna bagage. Det kanske inte kommer direkt, men förhoppningsvis får jag det tillslut. Annars löser jag det med att köpa nya kläder. Hakuna matata!

ironin

Kategori: Allmänt

5 minuter efter förra inlägget inser jag att min viktiga väska är bortslarvad under flygbytet.. ironin. Nu har jag inget myggnät, sovsäck, INGA kläder. Håll tummarna för att den hittas i Etiopien och att den inte är påväg till något annat av världens alla hörn. 
 
Vi är i alla fall framme nu, mitt uppe i bergen. Så fint! Men SÅ trötta. Godnatt!

lever.

Kategori: Allmänt

Efter 9 timmar flyg + flygplatshäng + 2 timmar flyg är vi nu på Kilimanjaro Airport. Dags för 8 timmar bussresa i bergen innan ankomst. Ingen ebola, blodproppar eller andra konstigheter.

Ninajaribu kujifunza Kiswahili

Kategori: Allmänt

Nitasafiri baadaye leo Tanzania. (Jag ska resa till Tanzania senare idag.) Mzuka! (Galet) Ninasikia furaha lakini ukalili kidogo (Jag känner mig glad men lite rädd). Hakuna matata! (Inga problem!) Kwaheri Uswidi! (Hejdå Sverige!) Tutaonana desemba! (Vi ses i December!) Sasa nitasema mama Maggan na mpenzi Olle. (Nu ska jag prata med Maggan och Olle.)

KWAHERI!!!!!!!!!!!! (HEJDÅ)

bagage

Kategori: Allmänt

15 + 16 + 5 kg = 36 kg 

Sista kvällen i Sverige

Kategori: Allmänt

Helgen har gått fort.
Jag kom hem till välkomnande föräldrar i torsdagskväll med tacos framdukat (de känner mig verkligen). 
Fredagen spenderades på stan då röstning och det sista inför resan fixades. Fick dessutom finbesök på kvällskvisten av både Rebecka och Fanny. Prat, bastu och bad gjorde att jag kom i säng väldigt sent. 
Igår sa jag hejdå till mamma/pappa/farmor och åkte förbi Ottorp en sväng. Sen var Olle och jag i Humlegården och hängde med en drös fina människor som avslutades på Sommar!
 
Och. 
Ikväll är det myskväll deluxe med älskade Seals on Wheels.
Nu känns det äntligen bra i magen. Allt är fixat, packningen står redo, vi har hunnit säga hejdå till (nästan) alla och kan helt enkelt bara koppla av de sista timmarna i Sverige för detta år. 
 
Ändå är det svårt att få det att sjunka in.
Vi åker imorgon.

Fest i Rottne, frågor på det?

Kategori: Allmänt

Igår spontanbestämde vi oss för att åka till Wille och Fanny i Rottne på avslutningspartaj. Vi åker hem imorgon, ikväll är det avslutningsmiddag med lärarna så det var igår eller aldrig helt enkelt. Och oj vad kul det var! Bilderna får tala för sitt, framförallt de tre sista.. så vackra tjejor! 
 
 
 
 
 
 

Kollektiv sjukstuga

Kategori: Allmänt

Idag vaknade jag upp till ännu en dag av lariamets påverkan. Kände mig hängig och dålig, deppig och trött. Lariam tar många av oss för att förebygga malaria. Det är inte ett 100%igt skydd men ska ändå vara bättre än att inte ha tagit något alls, om olyckan inträffar. Det finns fler alternativ varav Lariam är i särklass billigast men också det profylaxet med mest biverkningar både psykiskt och fysiskt. Depression, mardrömmar, illamående, huvudvärk, trötthet. På grund av att vi ska vara i Tanzania är de andra alternativen nästintill otänkbara ekonomiskt. Så det var bara att hoppa på lariam och testa helt enkelt! 
 
 
Några i klassen intar gemensamt lariam på måndagsmorgonar (man ska ta det en gång i veckan) så vi kan bilda en kollektiv sjuk&själavårdstuga de kommande dagarna. För alla vet vad som sker framöver..... Hehe. Skämtosido. 
 
Jaja. Oavsett om det var Lariamets bieffekter eller något annat så bestämde jag mig i alla fall för att ligga kvar i sängen och somnade om under första lektionen. Vaknade i ultraDEPPmode och ville bara ligga där heeela dagen men jag tog mig i kragen och gick på swahililektionen efter. Och det var väl himla tur det, för jag kom upp till lekar och dans som gjorde mig på mycket bättre humör. 
 

måndagsmorgon och resfeber

Kategori: Allmänt

Helgen har gått väldigt fort och innehållit en resa till Jönköping och Olles mormor (kan sammanfattas: mat, promenad, fika, mys, mat, mat och fika), 2 springturer, svampplockning i skogen, hoppborg, sällskapspel med bästa klassisarna och House of Cards. Väldigt skön helg med andra ord! 
Snart börjar sista veckan här i Växjö. Om exakt en vecka står vi på arlanda flygplats och tänker: nu får det bära eller brista. För det är lite så det känns. Det är så otroligt mycket att stå i, att handla, tänka på, ta med sig, många att säga hejdå till. Ärligt talat känns det nästan som en självklarhet att missa något. 
 
Veckorna här på internatet har såklart fokuserats på att lära känna våra nya klasskamrater, lära oss om Tanzanias historia/kultur och Swahilin. VI har blivit lite avskärmade från omvärlden och resan har känts ganska långt borta om jag ska vara ärlig. Men snart händer det faktiskt. Och det är jag otroligt tacksam över.
 
Jag är så otroligt tacksam över att jag får göra den här resan med just dessa människor och framförallt Olle. Jag börjar mer och mer inse att denna resa antagligen kommer påverka mig mer än vad jag nu tror. Att det kommer vara svårt för er hemifrån att alla gånger förstå. Därför känner jag mig väldigt glad som har 16 personer som kommer uppleva liknande saker tillsammans med mig. VI har varandra som stöttepelare, glädjespridare och trygghet. 
 
Nitasoma Kiswahili sasa! ( Nu ska jag plugga swahili!) 

Kwaheri!